17.2 C
Amsterdam
woensdag, oktober 5, 2022

Digitale Versnelling Nederland (DVN)

Onze edities

De ‘BV Nederland’ helpen bij de digitale transformatie

Cisco is een grote wereldwijd actieve multinational waarvan de kerntaak is: ‘eind tot eind, beheersbaar en veilige connectiviteit leveren’. Cisco is daar 35 jaar geleden mee begonnen en is sindsdien blijven groeien. Niet alleen na het eerste product (een ‘router’) veel verschillende producten (van allerlei netwerkapparatuur tot videosystemen) maar ook in zeer veel landen in de wereld. Op dit moment met ongeveer 50 miljard dollar omzet via 480 kantoren in meer dan 100 landen met meer dan 75000 medewerkers. Groot dus. 

Een voordeel van het werken bij een dergelijk groot bedrijf is dat ze het MVO – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zeer serieus nemen. Behalve werken aan een circulaire economie bij het productieproces en het gratis beschikbaar stellen van onderwijspakketten om het tekort aan ICT-experts te adresseren, heeft Cisco wereldwijd ook een programma gestart dat ‘Country Digitalization Acceleration’ wordt genoemd. Wij hebben dat in Nederland het DVN – Digitale Versnelling Nederland programma genoemd.

Het DVN-programma heeft als doel de ‘BV Nederland’ te helpen met allerlei digitale transformatie projecten. Begin 2017 is na overleg met de Nederlandse overheid DVN 1.0 begonnen met de volgende aandachtsgebieden. Allereerst is het hierboven genoemde studie en certificeringtrajecten via Cisco Network Academy, dat al 25 jaar bestaat, in het DVN-programma opgenomen. Daarnaast is er een groep die zich richt op de zogenaamde ‘startups’ in Nederland om die te helpen verder te groeien naar ‘scale-outs’, dit doen we door onze eigen ervaringen van bedrijfsgroei met deze jonge bedrijven te delen. In het DVN-programma is er focus op vier verticale marktsegmenten, te weten: gezondheidszorg, kritieke infrastructuren, kennis uitwisselinginstellingen en ‘smart city / smart buildings’. Hier speelt ook de andere horizontale focus een grote rol: cyber security. In al de sectoren is cyber security essentieel; van privacy en medische gegevens, het veilig aansluiten van sensoren, onderzoek naar nieuwe ICT-technologieën zoals quantum technologie en het veilig en robuust maken van ICT voor steden en gebouwen.

Een ander voordeel van het werken bij een groot technologiebedrijf is dat we veel kennis aan tafel kunnen brengen over soortgelijke projecten die we op verschillende plekken in de wereld al gedaan hebben. Daarnaast kunnen we via samenwerking met onze partners en onze eigen R&D-afdeling nieuwe oplossingen ontwikkelen (Cisco jaarlijkse R&D-budget is ongeveer 6.5 miljard dollar). 

Het uitdagende en leuke van het DVN-programma is dat we die wereldwijde ervaring, kennis en slagkracht hier naar Nederland kunnen halen en proberen de ‘BV Nederland’ daarmee te ‘versnellen’ in de digitale transformatie die overal in Nederland plaatsvindt. Om het concreet en overzichtelijk te maken hebben we een aantal projecten en aandachtsgebieden gekozen. Een van die keuzes is gevallen op de regio en metropool Amsterdam. Naast de traditionele keuze om de gemeente Amsterdam te ondersteunen met de integratie en optimalisatie van de (kantoor)automatisering, hetgeen al een behoorlijk grote klus is, wordt er ook gekeken naar het industriële gebied Westpoort. Dit gebied gaat een interessante ontwikkeling tegemoet waarbij de stad Amsterdam en het industriegebied Westpoort samen zullen transformeren naar een nieuw gebied met een geïntegreerde omgeving van leven in de stad en industriële ondernemers en bedrijven in hetzelfde gebied. Een uitdaging om daar de connectiviteit op een beheerbare en veilige manier te regelen. 

Op het huidige moment zijn we in Westpoort bezig met de ondernemingsvereniging, de leerinstellingen en de gemeente om een aantal projecten te realiseren. Een van de projecten die we willen gaan opstarten op korte termijn is een programma waarbij Amsterdamse studenten bij mkb-bedrijven in Westpoort onderzoeken hoe het gesteld is met hun cyber security. Zij doen daar dan aanbevelingen over om die veiligheid te verbeteren. Deze laagdrempelige aanpak blijkt al succesvol in andere regio’s: ondernemers staan open voor de concrete adviezen van de studenten. Ook omdat ze zien dat er geen commercieel verhaal achter schuilt. Het is een win-win situatie; de studenten hebben een praktijk opdracht en de ondernemers krijgen aanbevelingen. 

Een ander project waar mee we vergevorderd zijn is het aanbieden van verzekeringen voor cyber security. Deze verzekeringen gaan door verzekeraars geleverd worden. Ze onderscheiden zich van de huidige verzekeringen voor cyber security omdat er een proactief element in zit die door gebruik te maken van technologie probeert veel van de aanvallen van tevoren tegen te houden. Hierbij kan gedacht worden aan e-mail beveiliging, en het tegen gaan van ‘ransomware’ aanvallen en andere malware aanvallen. Deze verzekeringen zijn vooral gepositioneerd van de ZZP’er tot en met mkb bedrijven die te klein zijn om dit zelf in te regelen. Ook hiervoor wordt gekeken naar Westpoort om een aantal pilot klanten te vinden om het daarna wereldwijd in Nederland uit te rollen.

Op dit moment zijn we druk bezig om DVN 2.0 te gaan inregelen omdat het succes van DVN 1.0 ons geleerd heeft dat er nog veel te helpen valt in Nederland wat betreft de digitale transformatie. De plannenmakerij voor DVN 2.0 heeft een onverwachte extra impuls gekregen de laatste dagen; de coronavirus crises. Het beleid om, waar mogelijk, thuis te werken heeft een grote toename veroorzaakt in technologie oplossingen die dat mogelijk maken. Vanuit het DVN-programma hadden wij al focus op het voorkomen van onnodig reizen door videotechnologie toe te passen maar dit heeft nu een ongekende versnelling gekregen. Aangezien dit perfect past in onze eind tot eind beheersbaar en veilige connectiviteit kerntaak, heeft Cisco wereldwijd besloten de benodigde technologie en licenties voor thuiswerken gratis ter beschikking te stellen, ook hier in Nederland.

Via www.cisco.com/go/covid19 (het Coronavirus wordt ‘covid19’ in Amerika genoemd) kan verschillende softwarepakketten en licenties gratis gedownload worden om thuiswerken, op een veilige manier, mogelijk te maken. Dit geeft ook een extra impuls en versnelling aan het e-onderwijs waarbij studenten die niet naar het leslokaal kunnen komen, op afstand kunnen meedoen, niet alleen door een videocamera ‘mee te kijken’ maar door oplossingen zoals het delen van bestanden en e-tekenborden ook mee te doen. Ook dat is digitale versnelling Nederland!  

www.cisco.nl/dvn

Laatste nieuws

Vastbouw BV – Amsterdam

Business Amsterdam spreekt met Dennis Beemsterboer, vestigingsleider van Vastbouw BV in Amsterdam. De Vastbouw Groep is een internationaal opererend...

Lees ook..