19.6 C
Amsterdam
vrijdag, september 29, 2023

Energie besparen bij bedrijven:

Onze edities

6 tips voor groot & klein

Steeds meer bedrijven begrijpen waarom duurzaam ondernemen belangrijk is en willen hun steentje bijdragen. Dat doen zij onder andere door energie te besparen. In dit artikel delen we 6 tips voor groot en klein.

Voordelen en verplichtingen

Al jaren zijn instellingen en bedrijven in het MKB verplicht om energiebesparende wijzigingen in hun organisatie door te voeren. Sinds de Informatieplicht Energiebesparing in juli 2019 geldt er voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 25.000 m3 gas óf 50.000 kWh aan elektra verbruiken een daadwerlijke meldplicht.

Kleinere bedrijven zijn (nog) niet verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren. Toch heeft het ook voor hen voordelen om energiezuinig te ondernemen.

Voordelen van energie besparen zijn voornamelijk van financiële aard. Je bespaart op de energierekening en je kunt je investeringen (deels) vergoed krijgen door gebruik te maken van landelijke subsidies als de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Energie besparen voor bedrijven: 6 tips

Er zijn veel mogelijkheden voor bedrijven om energie te besparen. Zowel in het bedrijfspand zelf als in activiteiten rondom de organisatie. In dit artikel delen we 6 tips voor groot en klein.

Zorg voor een duurzame basis

Investeer in zonnepanelen

Stimuleer thuiswerken

Zakelijk elektrisch rijden

Creëer bewustwording bij personeel

Footprint opstellen

Tip 1: Zorg voor een duurzame basis 

Energie besparen bij bedrijven begint bij het creëren van een duurzame werkomgeving.

Vervang oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen.

Ga bewust om met airconditioning en verwarming. In de winter houd je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. In de zomer zet je ze juist open voor verkoeling.

Zet lichten uit (of plaats een lichtsensor) op plaatsen waar niet heel de dag gewerkt wordt.

Zet computers en andere apparatuur uit als deze (lange tijd) niet gebruikt worden. Zet ze helemaal uit. Niet slechts op stand-by.

Moet er een apparaat vervangen worden? Kies dan altijd voor een duurzame variant.

Zet stekkerblokken aan het eind van de dag uit en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact.

Print alleen wat echt nodig is. Communiceer zoveel mogelijk digitaal of in person.

Tip 2: Investeer in zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Een zeer effectieve manier voor bedrijven om energie te besparen dus!

Als je weet wat je gemiddelde energiekosten per jaar zijn, kun je zelf berekenen hoe lang het duurt voordat de investering terugverdiend is. Voor de meeste bedrijven is dat al binnen enkele jaren. Door stimuleringsmaatregelen als de SDE+ subsidie wordt een investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk en wordt de terugverdientijd nog korter. Een ander financieel voordeel is dat stijgende energieprijzen voor jouw bedrijf geen zorg meer zijn.

Naast financiële voordelen laat je door het plaatsen van zonnepanelen duidelijk zien dat MVO voor jouw organisatie belangrijk is. Dit verbetert je imago en maakt je een interessante partner voor overheden en aanbesteders.

Tip 3: Stimuleer thuiswerken

Moderne bedrijven stimuleren thuiswerken en flexwerken. Door je medewerkers een dag in de week thuis te laten werken, bespaar je op reiskosten én reduceer je CO2-uitstoot. En door flexibele werktijden in te stellen, hoeven de medewerkers die van ver komen minder in de file te staan. Ook zo bespaar je brandstof.

Tip 4: Zakelijk elektrisch rijden

Energie besparen doe je ook door kritisch te kijken naar de manier waarop jij en je medewerkers zich verplaatsen. Stimuleer om met het OV of met de fiets naar het werk te komen. Zo bespaar je enorm op brandstofkosten én op CO2-uitstoot.

Is dit praktisch niet haalbaar of zijn je medewerkers veel onderweg? Als je echt de weg op moet, stimuleer dan het gebruik van elektrisch rijden. Met het gebruik van elektrische voertuigen, bespaar je onder andere op brandstofkosten, onderhoudskosten en betaal je geen wegenbelasting. En zo heeft zakelijk elektrisch rijden nog veel meer voordelen!

Tip 5: Creëer bewustwording bij personeel

Zonder de medewerking van collega’s of personeel, is het lastig om verandering teweeg te brengen. Leg uit waarom het belangrijk is om energie te besparen en hoe het hele bedrijf kan helpen om dit doel te behalen.Belangrijk is om vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Lead by example!

Bekijk ook onze CO2-merchandise voor een originele manier om bewustwording te creëren. Van posters met je CO2-footprint, tot stickers bij de lichtknoppen. Wij hebben overal aan gedacht!

Tip 6: Footprint opstellen

Wil je serieus werk maken van energiebesparing binnen je organisatie? Laat dan een CO2-footprint opstellen van jouw bedrijf. Inzicht in je energieverbruik en CO2-uitstoot is immers de basis om deze vervolgens te kunnen reduceren.

Laatste nieuws

Varen op de Amsterdamse grachten, het mooiste evenement van de wereld

Amsterdam is een schitterende stad die je op veel verschillende manieren kan ontdekken, maar vanaf het water met een...

Lees ook..