19.6 C
Amsterdam
vrijdag, september 29, 2023

Vraag naar meer kwaliteit in de kantorenmarkt

Onze edities

‘Hybride werken én inspirerende locaties zijn van groot belang om medewerkers aan te trekken en te behouden’

Kantoren op een aanprekende locatie

Het aanbod aan kwalitatieve kantoren is beperkt, terwijl de vraag groot is. Als gevolg van dit schaarse aanbod zijn de huur- en koopprijzen scherp stijgende, in Amsterdam plus 40% in de laatste twee jaar. Voor bedrijfsmakelaars is het zoeken en vinden van goede locaties en panden dus cruciaal. Dat betekent, dat het opbouwen en onderhouden van zakelijke netwerken en het goed  invoelen en begrijpen van de behoefte van huurders en kopers nog belangrijker is dan voorheen. 

Het moderne kantoor bevindt zich op een locatie, die goed bereikbaar en aansprekend moet zijn voor de werknemers van bedrijven. Zonder dat zij zich daartoe verplicht voelen, moeten zij graag naar kantoor willen komen. Er is een toenemende vraag naar kantoren in een levendige, gezellige omgeving, met cafés, restaurants, winkels en mogelijkheden voor ontspanning.

Inspirerende kantoorinrichting 

Kantoren moeten in toenemende mate voldoen aan hogere kwaliteits eisen, doordat de verlangens van bedrijven én werknemers aan het veranderen zijn. Jong talent wil graag werken in een mooi kantoor met andere faciliteiten dan een bureau alleen. Kantoortuinen zijn uit. Werknemers willen niet meer met z’n allen op een kluitje werken. Zij willen een werkomgeving waarin zij zich thuis voelen, die past bij hun identiteit. Een kantoor waardoor zij geïnspireerd worden. 

Dat geldt ook voor bedrijven, die op hun beurt  meer uiting willen geven aan hun bedrijfsidentiteit. Enerzijds, om zich te onderscheiden naar hun klanten, maar ook om hun werknemers betrokken te houden én nieuw talent aan te trekken. 

Dat vraagt om een andere inrichting van het kantoor, met ruimtes die rekening houden met het type werk dat zij verrichten op specifieke momenten. Een ruimte om  concentratiewerk te doen, of juist voor overleg. Een leuke koffiecorner, gezellige zithoekjes en een prettige lunchruimte. En een vergaderruimte met audiovisuele apparatuur om te vergaderen met collega’s die thuis of elders werken. Daarnaast moeten kantoren  gezond zijn met voldoende licht, groen en faciliteiten. Er zijn zelfs kantoren en kantoorgebouwen met faciliteiten voor ontspanning zoals gyms en zwembaden. Het kantoor wordt meer een sociale plaats, waar  collega’s elkaar ontmoeten en inspireren, waar klanten in de showroom worden ontvangen en waar werk wordt getoond. Dat heeft uiteraard zijn invloed op de inrichting van het kantoor.

Corona bevordert thuiswerken

Corona heeft zijn invloed, met name door het vraagstuk van hybride werken. Thuiswerken is een goed middel om mobiliteit te verminderen. Echter, een woonhuis is niet altijd op ingericht op werk. Het huis is ingericht op wonen, gezin, familie en vriend, op leven, eten en slapen. Niet iedere werknemer  heeft een aparte kamer beschikbaar om te werken en ook kinderen en het huishouden kunnen factoren zijn die afleiden. Maar als de omstandigheden het thuiswerken toelaten,  dan kan individueel werk  thuis wel degelijk effectief worden verricht. 

Werkgevers doen er goed aan te luisteren naar hun werknemers

Waar niet zo lang geleden de directie van een bedrijf nog bepaalde hoe het kantoor werd ingericht, worden steeds meer werknemers actief gevraagd om hierover mee te denken. Er wordt in toenemende mate serieus onderzoek gedaan naar de behoefte van medewerkers en  beslissingen worden vaak gezamenlijk genomen. Dat is een belangrijke ontwikkeling, want de werkomgeving blijkt in toenemende mate een belangrijke rol te spelen in de keuze van nieuwe werknemers voor een bepaald bedrijf. Je werkt nu eenmaal liever in een inspirerende omgeving, dan in een ouderwets kil kantoor. Het aantrekken van human capital vergt tegenwoordig dus meer dan een uitdagende baan en een goed salaris. In toenemende mate is er in directiekamers meer begrip voor de invloed van human capital op het succes van hun bedrijf. Deze bedrijven investeren in human capital. Er wordt meer moeite gedaan en meer kosten gemaakt in het aantrekken én behouden van goed personeel. Behoud mede door een inspirerende werkomgeving.

Het traditionele kantoor is er nog steeds

Echter, het traditionele kantoor is niet van de markt verdwenen. Er zijn nog steeds bedrijven die  financieel worden gestuurd, die human capital zien als een kostenpost en voortdurend kostenreductie nastreven. Zij willen turn-key faciliteiten, efficiency en lage kosten. 

Hybride werken is de toekomst

Een kwalitatieve inrichting op een mooie locatie is dus belangrijk voor het kantoor van de moderne werknemer. Het kantoor is vaak de beste werkplek, maar mobiliteit en persoonlijke wensen van werknemers kan thuiswerken bevorderen. Ook komt het steeds meer  voor dat werknemers elkaar ontmoeten in satellietkantoren om samen te werken met collega’s.

Kantoor, satelliet en thuiswerken, dat is dé combinatie voor de toekomst. Een hybride ontwikkeling waar bedrijfsmakelaars en kantoormakers enthousiast van worden.

Mattijs Kaak – Partner Ditt Officemakers
E mattijs@ditt.nl
www.ditt.nl

Marc Wolthuis – Bedrijfsmakelaar en partner
E marcwolthuis@krk.nl
Matthijs van Bekkum – Bedrijfsmakelaar
E matthijsvanbekkum@krk.nl
www.krk.nl

Laatste nieuws

Varen op de Amsterdamse grachten, het mooiste evenement van de wereld

Amsterdam is een schitterende stad die je op veel verschillende manieren kan ontdekken, maar vanaf het water met een...

Lees ook..