TwitterFacebook

Winnaars van de Techionista Awards

Tijdens een wervelende feestavond in het Amsterdamse Restaurant C zijn vanavond de allereerste Techionista Awards uitgereikt. De trotse winnaars van de nieuwe awards mogen zich volgens de vakjury en het Nederlandse publiek de 5 meest talentvolle, inspirerende, baanbrekende en ondernemende tech-vrouwen van Nederland noemen.

Met de toekenning van de Awards wil Techionista vrouwelijke voorbeelden in de technologie en ICT extra in de spotlights zetten. Zij inspireren immers andere vrouwen hetzelfde pad te kiezen, waardoor de missie van Techionista – meer vrouwen in de wereld van tech & ICT – stap voor stap dichterbij komt.

Er was een award te winnen in de categorie Tech Talent, Tech Leader, Tech Entrepreneur en Tech Inspirator. Omdat Techionista het belangrijk vindt dat rolmodellen zichzelf zichtbaar maken, was er daarnaast een speciale award voor de vrouw met de meeste publieksstemmen. En gestemd werd er! Een spectaculair aantal van 7.516 personen koos tussen half december en half januari zijn of haar favoriet op techionista-awards.com: een mooi bewijs dat het onderwerp vrouwen in tech leeft.

En dit zijn de winnaars

Esther van Luit, Manager Cyber Risk Services bij Deloitte, wist maar liefst 622 stemmers te verleiden en is daarmee de winnaar van de PublieksAward. Van Luit is Junior Manager Cyber Risk Services bij Deloitte en neemt bedrijven mee in de wereld van cybersecurity. Dit jaar studeert ze af voor haar tweede Master met een thesis over artificial intelligence in cybersecurity. Hiervoor bouwde ze een intelligente cybersecurity robot. Ook onderzocht ze of kinderspeelgoed met AI te hacken is en of AI beter kan hacken dan mensen. Om meisjes aan te moedigen IT een kans te geven, heeft ze HackLab Girls opgericht. Ook spreekt ze in samenwerking met VHTO, het landelijke expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek, op conferenties en op scholen.

De vakjury had de lastige taak om de 4 vakjury-awards te verdelen – en deed dat vol overtuiging. In de categorie Tech Talent wint dit jaar Ineke Scheffers, founder van Girl Code, een platform dat de gender gap in de wereld van programmeren wil dichten. Oorspronkelijk werkzaam aan de communicatie- en marketingkant van een softwarebureau, besloot Scheffers zich zelf ook om te laten scholen tot Full-Stack JavaScript Developer. De jury: “Practice what you preach, daar worden we blij van. Mooi om te zien dat de oprichter van Girl Code zelf de stoute schoenen aantrok en zich in razend tempo liet omscholen in het programmeervak. Niet alleen is Scheffers daardoor inmiddels werkzaam als programmeur, ook promoveerde ze in koud vijf maanden tijd van Junior naar Medior. Een indrukwekkende prestatie. Daarmee is Ineke Scheffers een rolmodel voor vrouwen die ook overwegen het roer om te gooien.”

Tech Inspirator van 2018 is Felienne Hermans, assistent-professor aan de TU Delft. Hermans ontwikkelde onder meer een massive open online course (MOOC), waardoor in Nederland al 10.000 kids gratis leerden programmeren. Daarmee maakt ze de skills die de volgende generaties hard nodig zullen hebben voor goede kansen op de arbeidsmarkt, op een laagdrempelige manier toegankelijk. Hermans zet zich bovendien actief in om leraren de kneepjes van het programmeervak te leren door aan te sluiten als mede-ontwikkelaar en trainer bij een initiatief van VHTO. De jury looft haar vastberadenheid en aanstekelijke enthousiasme om een complex vakgebied zo simpel mogelijk uit te leggen. Hiermee is Felienne Hermans met recht dé Tech Inspirator van 2018.

De award voor Tech Entrepreneur is dit jaar voor Nina Hoff, oprichter van byFlow, de Nederlandse fabrikant van 3D-printers om voedsel mee te printen. Al ruim vijftig ingrediënten rollen er uit de printers van byFlow, waaronder chocolade. Hoff hoopt haar technologie in de toekomst ook in te zetten voor ouderen die moeite hebben met eten. De jury: “Nina Hoff had niet alleen een goed techidee, maar ook een schaalbaar idee met een overtuigend business model. Ze is een volhouder: toen haar crowdfundingproject mislukte, ging ze toch door. En met succes. byFlow staat wereldwijd in de spotlights en heeft al ruim honderd 3D-voedselprinters verkocht. Prijzenswaardig is ook hoe Nina Hoff een commercieel product maatschappelijk wil gaan inzetten.”

Tech Leader van 2018 tot slot is Farshida Zafar, docent Recht en Innovatie bij Erasmus School of Law. Zafar realiseerde onder meer een streamingdienst voor juridische literatuur, een didactisch model met face-to-face én online onderwijs en een virtual reality oefenrechtbank voor rechtenstudenten. De jury: “Zafar loopt voorop in technologische innovaties, in een sector die dat over het algemeen bepaald níet doet. Een ware leader geeft richting, brengt mensen en processen in beweging en inspireert anderen hetzelfde te doen. Farshida Zafar doet dat als geen ander.”

De jury van de Techionista Awards bestond dit jaar uit Gina Doekhie (Forensic IT-expert, FOX-IT), Mary-Jo de Leeuw (o.a. vice president Women in Cyber Security Foundation), Tineke Meijerman (Head of Corporate Communications Benelux, Facebook), Antoinette Pernot (Senior Accountmanager, SAS), Daphne Laan (Head of Partners, Google Nederland), Anneke Keller (Head of Jumbo Tech Campus) en Frank Caris (o.a. CCO dean one).

Het complete juryrapport en achtergrondinformatie over de winnaars en genomineerden kun je teruglezen op techionista-awards.com.